Actueel

aandachtspunten-aanmeten-kinderbril-980x410

Hier leest u het actuele nieuws over Molennetwerk Kempen~Broek, over de molens binnen GrensPark Kempen~Broek en over de aankomende activiteiten.

Geplaatst 16 november

Inspiratiedag Jong Redt Oud

Vastleggen in volledig scherm 17-11-2017 103356.bmp

Afgelopen zomer, begin juli, werd door het team van de Sevensmolen in Molenbeersel meegedaan aan het project Jong Redt Oud. Schoolkinderen uit Kinrooi/Molenbeersel, Bocholt, Bree e.o. maakten in de eerste week van hun schoolvakantie actief kennis met Erfgoed. In ons geval dus met een windmolen. Ze leren veel over dit erfgoed en hebben een leuke eerste vakantieweek.

Jong Redt Oud is een project van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed in Belgisch Limburg. Molennetwerk Kempen~Broek is erg enthousiast over dit project en deze aanpak om schooljeugd actief met erfgoed en met molens in contact te brengen.

We overwegen om in 2018 dan ook op een wat bredere schaal binnen Molennetwerk Kempen~Broek aan Jong Redt Oud deel te nemen. Daarom zijn we op 29 november ook van de partij op de Jong Redt Oud Inspiratiedag in Genk.


Geplaatst 15 november

Wandeling met Erfgoed App

Vastleggen in volledig scherm 16-11-2017 143544.bmp

We zijn op 15 november met een groepje de Erfgoed App van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, gaan uitproberen. Met zo’n App op je mobiele telefoon, kun je erfgoed voor bezoekers nog toegankelijker maken. Naast de Erfgoed App gaan we ook de App IZI Travel uitproberen.

Met de Erfgoed App van FARO hebben we een gezonde en mooie wandeling gemaakt over het terrein van de voormalige vliegschool in As bij Genk. Tegenwoordig een uitgestrekt bosgebied, tijdens de Eerste Wereldoorlog de locatie van de vliegschool van het Duitse leger.

Tijdens de wandeling geeft de App op verschillende locaties in het terrein informatie over het gebruik van het gebied zo’n 100 jaar geleden. Die informatie (teksten, foto’s, filmjes, geluid) verschijnt automatisch op je mobieltje als de App binnen een straal van bv 25 meter van een punt komt dat met GPS wordt gemarkeerd. 


Sabine Delhaise en Els Peusens van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, waar ook GrensPark Kempen~Broek toebehoort, zorgden er beiden voor dat we de weg niet kwijtraakten. Beiden hebben ook al ervaring met het opzetten van een route in de Erfgoed App.
We testen momenteel enkele van deze App’s uit om komend jaar te gaan gebruiken voor ons project Molens vertellen Verhalen.


Geplaatst 31 oktober 2017

De tijd gaat snel

Inmiddels alweer, bijna op de dag af, 2 jaar geleden werden de eerste contacten tussen molenaars, molenvrijwilligers en molenbeheerders binnen GrensPark Kempen~Broek gelegd. Het plan om binnen het gebied van Kempen~Broek wat meer samen te gaan werken bij het promoten van ons molenerfgoed ontstond bij de feestelijke opening op 12 juni 2015 van het vernieuwde Onthaalpunt van Grenspark Kempen~Broek bij de Voorste Luysmolen.

Vastleggen in volledig scherm 4-1-2016 120341.bmp

Het allereerste, informele, Kempen~Broek overleg op 30 oktober 2015 in Kaulille.

In de herfst van 2015, op 30 oktober, kwamen een aantal molenenthousiastelingen voor het eerst samen in Kaulille. Om over en weer kennis te maken en om samen eens te kijken wat we gemeenschappelijk zouden kunnen doen. We waren het er al snel unaniem over eens dat onze eerste opdracht zou moeten zijn: het op de kaart zetten van het molenerfgoed van Kempen~Broek. Want daar schortte het nog behoorlijk aan.
Daarna is het allemaal behoorlijk snel gegaan. Met als voorlopig hoogtepunt de presentatie van de Molenkaart Kempen~Broek afgelopen juni tijdens de Molenfeesten in Molenbeersel. En nu werken we alweer volop aan de volgende gemeenschappelijke plannen om ons Grenzeloos Molenerfgoed op de kaart te zetten.


Geplaatst 25 oktober 2017

“Molen Vertellen Verhalen.”

Molens Vertellen Verhalen. Dat is het motto en thema voor 2018 van de windmolens en watermolens van GrensPark Kempen~Broek.
In het molenjaar 2018 gaan een aantal windmolens en watermolens binnen GrensPark KempenBroek ook echt verhalen vertellen.
Verhalen die u kunt beluisteren en Verhalen die u uitnodigen en uitdagen om een speciale route van molen tot molen te volgen. De Molenverhalenroute.
De route kunt u volgen en de Verhalen kunt u beluisteren via een speciale App. Wie de route fietst of op andere wijze volgt kan bij de molens Het Verhaal van de Molens op een mobieltje beluisteren tijdens hun bezoekje aan deze molens. De Molenverhalen zijn informatief, leerzaam, interessant en soms ook spannend. En af en toe misschien ook wel eens een beetje (on)geloofwaardig. Want ook voor een Sterk Molenverhaal draaien de Mulders (vroeger net als nu) de hand niet om.
Molennetwerk KempenBroek is bezig met de voorbereidingen van dit ambitieuze project dat het vervolg wordt op de Molenkaart Kempen~Broek die eerder dit jaar verscheen.

 


Geplaatst op 17 oktober

Oude molenfoto’s uit GrensPark Kempen~Broek

Vastleggen in volledig scherm 17-10-2017 110815.bmp

Molennetwerk KempenBroek wil met de speciale Facebookpagina KempenBroekmolens op oude foto’s ( KempenBroekmolens op oude foto’s ) een digitale collectie van oude molenfoto’s van de nog bestaande én de inmiddels verdwenen windmolens en watermolens binnen het gebied van GrensPark KempenBroek opbouwen.

Het gaat dus om oude molenfoto’s uit de Belgische gemeenten Bocholt, Bree, Kinrooi/Molenbeersel, Maaseik en Hamont en de Nederlandse gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert en Leudal.
U als volger kunt meehelpen! Heeft u zelf leuke, verrassende, opvallende oude molenfoto’s og ontdekt u zelf een bijzondere molenfoto?  Stuur ons die (met wat gegevens over de foto: waar, welke molen, wanneer en wie staan er eventueel op) naar kempenbroekmolens@gmail.com.

Bericht promoten

Geplaatst op 14 oktober

Open molens op interactieve kaart

Vastleggen in volledig scherm 14-10-2017 100943.bmp

Alle actueel op een dag geopende molens en dus de molens die deze dag te bezoeken en te bezichtigen zijn, worden voortaan op een interactieve landkaart aangegeven. Zo wil Molennetwerk Kempen~Broek het nog eenvoudiger maken voor iedereen om een bezoekje aan een (of meerdere) van onze windmolens en watermolens te brengen. Wanneer u op de interactieve kaart het symbool (groene bol met monumentenlogo) aanklikt, ziet u op een extra scherm dat in beeld komt, aanvullende informatie zoals de naam, het adres en het type molen alsmede het tijdstip van/tot hoe laat de molen deze dag geopend is.

Deze speciale kaart is vooralsnog alleen via de Facebookpagina van Molennetwerk KempenBroek te volgen: Facebook Molennetwerk KempenBroek

 


Geplaatst 11 oktober

Molennetwerk ook actief op Facebook

Vastleggen in volledig scherm 11-10-2017 155623.bmp

Molennetwerk KempenBroek is niet alléén te vinden op deze website op het internet. Ook op sociale media zoals Twitter, Instagram en Facebook is het Molennetwerk prominent vertegenwoordigd. Mensen die steeds op de hoogte willen blijven van alle nieuwtjes rond de vele wind- en watermolens binnen Grenspark Kempen~Broek doen er dan ook goed aan het Molennetwerk vooral via Facebook te volgen. Daar kunt u altijd het laatste molennieuws actueel volgen. Het wordt er bijna dagelijks aangepast en geactualiseerd. En u leest er van dag tot dag welke molens wanneer de komende dagen binnen het gebied van GrensPark Kempen~Broek geopend en te bezichtigen zijn.

 


Geplaatst 5 oktober 2017

Veel vraag naar molenkaart

Vastleggen in volledig scherm 7-6-2017 094253.bmp

Bij de start van de zomervakantieweken presenteerde Molennetwerk Kempen~Broek tijdens de Molenfeesten in Molenbeersel de Molenfolder/Molenkaart Kempen~Broek. Een informatieve molenkaart van het hele GrensPark Kempen~Broek waarop alle 47 wind- en watermolens, verbonden via een viertal fietsroutes, staan aangegeven.
We wilden als Molennetwerk met deze Molenkaart Kempen~Broek ons bijzondere Grenzeloze Molenerfgoed letterlijk op de kaart zetten.
En dat is ook wat er is gebeurd,
De belangstelling voor de kaart is zo groot dat we in het voorjaar van 2018 waarschijnlijk al met een 2e druk moeten en zullen komen.

De molenkaart is nog te koop bij de winkels en agentschappen van de VVV Midden-Limburg, de Toeristische Diensten in de Belgische Kempen~Broek-gemeenten en bij de Sint Annamolen Keent in Weert, de Sevensmolen in Kaulille en nog enkele andere molens binnen Kempen~Broek. Ook kunnen kaarten via deze website besteld worden.

 


Geplaatst 4 oktober 2017

Grenzeloze Molendag

Vastleggen in volledig scherm 4-10-2017 192147.bmp

De 1e Grenzeloze Molendag van Molennetwerk Kempen~Broek tijdens Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland was uiterst succesvol.

De 19 deelnemende molens kregen zondag 10 september meer dan 1.850 bezoekers in de molen. Bovendien waren de reacties van de bezoekers over het gemeenschappelijk openstellen van de molens erg positief.

Ook waren er veel mensen die één van de op de Molenkaart Kempen~Broek uitgestippelde fietsroutes reden en die tijdens deze molendag meerdere molens bezochten.

Het succes van de Grenzeloze Molendag geeft de werkgroep van Molennetwerk KempenBroek het vertrouwen om voor 2018 op zondag 9 september de 2e Grenzeloze Molendag te organiseren.

Een werkgroep gaat bekijken hoe we aan deze 2e Grenzeloze Molendag ’18 binnen GrensPark Kempen~Broek nog meer inhoud kunnen geven.

 


Vergadering Molennetwerk

Dames, heren,

De werkgroep Molennetwerk Kempen~Broek nodigt u uit voor een vergadering in breder verband van het Molennetwerk Kempen~Broek.

Woensdag 4 oktober, 14 uur, Voorste Luysmolen (Luysenstraat 2, Bocholt).

banner-agenda

1) Evaluatie Molenfolder/Kaart Kempen~Broek

2) Evaluatie Grenzeloze Molendag tijdens Open Monumentendag

3) De MolenAgenda Kempen~Broek, website en Facebook.

4) Samenwerking met Kempen~Broek gemeenten, RLKM, VVV-Midden Limburg

5) Hoe betrekken we molenaars/molenvrijwilligers actief bij het Molennetwerk

6) Hoe nu verder? Plannen voor 2018

7) Rondvraag en afsluiting

Wij rekenen op een grote deelname aan deze vergadering

Molennetwerk Kempen~Broek


 Geplaatst 11 september 2017

Geslaagde 1e Grenzeloze Molendag tijdens Open Monumentendag

Molennetwerk Kempen~Broek kijkt terug op een geslaagde Grenzeloze Molendag. Tijdens Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland op zondag 10 september, openden 19 wind- en watermolens hun poorten voor bezoekers. Belangstellenden konden de molen bezichtigen en konden via de uitgestippelde fiets- en autoroutes een tocht langs een aantal Grenzeloze Molens maken.

De 6 Weerter windmolens en de watermolen die op Open Monumentendag meededen aan de Grenzeloze Molendag van Molennetwerk Kempen~Broek hebben samen ruim 875 bezoekers over de vloer gekregen. Wat opviel was het grote aantal bezoekers óók uit het buitenland, dus niet ãlleen uit België en Nederland. De molenaars van de Wilhelmus Hubertusmolen signaleerden bv bezoekers uit o.a. Rusland, Duitsland, Engeland, Japan.

Topper qua publieke belangstelling was de Sevensmolen in Kaulille die 372 bezoekers trok. Bij de molen waren talrijke omlijstende activiteiten georganiseerd als onderdeel van de Open Monumentendag. Er werden vlaaien gebakken en er was een fietstocht. Dat alles samen zorgde voor een gezellige molendag bij deze stenen grondzeiler. Ook de Dorpermolen in Opoeteren was met 360 bezoekers een regelrechte bezoeksmagneet.

21370838_2029131703964947_2885607835298635640_n

Vlaai bakken aan de voet van de Sevensmolen in Kaulille

Een groep vrijwilligers en medewerkers van de Molenfeesten Molenbeersel trotseerde zaterdagnamiddag, ondanks de dreigende buien, het weer door op de fiets te springen. Tijdens het tweede weekend van september organiseert de vzw Molenzorg Molenmuseum Molenbeersel een fietstocht en een hotdog avond voor hun helpers. De fietstocht ging langs 10 molens van het Kempen~Broek. De foto van de groep werd gemaakt bij de Sint Jansmolen te Stramproy.

Vastleggen in volledig scherm 12-9-2017 075930.bmp

Een deel van de vrijwilligers en medewerkers van de Molenfeesten Molenbeersel

Totaal trok de Grenzeloze Molendag van Molennetwerk KempenBroek op de 19 deelnemende molens meer dan 1.850 bezoekers maar nog niet alle gegevens over het molenbezoek van alle deelnemende molens zijn bekend. De Grenzeloze Molendag was de eerste gemeenschappelijke molendag binnen GrensPark Kempen~Broek

 

Geplaatst: 12 augustus 2017:  Update 24 augustus: 

Molens in GrensPark Kempen~Broek openen met Open Monumentendag

Voor de eerste keer wordt dit jaar Open Monumentendag, op zondag 10 september, in Vlaanderen en Nederland op een en dezelfde dag gehouden. Dat biedt een uitgelezen gelegenheid om grensoverschrijdend grote en kleine monumenten die die dag hun deuren, hekken of poorten voor bezoekers openen, te gaan bekijken. Ook zestien wind- en watermolens zetten Open Monumentendag de molenpoort uitnodigend voor bezoekers open.

Omdat de thema’s van Open Monumentendag in Vlaanderen, “Erfgoed en Natuur” en in Nederland, “Boeren, Burgers en Buitenlui” goed op elkaar aansluiten én bij GrensPark Kempen~Broek en de molens als erfgoed passen, grijpt Molennetwerk Kempen~Broek deze Monumentendag aan om de molens van Kempen~Broek gezamenlijk te presenteren. Dat betekent dat met Open Monumentendag binnen GrensPark Kempen~Broek tussen 10 en 17 uur 18 wind- en watermolens hun poorten openen. De molens zullen, zo mogelijk, draaien en malen en in ieder geval te bezoeken en te bezichtigen zijn. Vrijwillige molenaars en molengidsen vertellen u het verhaal van hun molen, leiden u door de molen rond en geven de bezoekers antwoord op alle molenvragen.

Vastleggen in volledig scherm 25-6-2017 170250.bmp

De 16 molens die op Open Monumentendag bezoekers uitnodigen, staan in de Nederlandse Kempen~Broek gemeenten Weert, Nederweert en Leudal en in Bocholt, Bree en Kinrooi/Molenbeersel in Vlaanderen.

Op de website van Molennetwerk Kempen~Broek https://kempenbroekmolens.org/agenda/open-monumentendag/ vindt u meer, ook praktische, informatie over deze Grenzeloze Kempen~Broek Molendag.      Een route langs de molens kunt u uitstippelen met behulp van de Molenkaart Kempen~Broek die bij diverse molens, de toeristische diensten en bij de VVV’s voor één euro te koop is. Ook ligt de kaart op 9 én 10 september bij het centrale informatiepost voor Open Monumentendagen in Weert. Deze informatiepost vindt u op zaterdag op de Markt in Weert en op zondag bij molen De Nijverheid, Veldstraat, Stramproy.

De deelnemende molens zijn: 

 • Wilhelmus Hubertusmolen, Oude Hushoverweg 30, Weert
 • Sint Annamolen, Keenterstraat 1, Weert
 • De Hoop, Coolenstraat 24, Weert – Swartbroek
 • Sint Annamolen, Tungeler Dorpstraat 75, Weert – Tungelroy
 • Sint Jan, Molenweg 16, Stramproy
 • De Nijverheid, Veldstraat 54, Stramproy (zondag staat hier de OMD-informatiepost)
 • Broeckmolen, Grensweg 8. Stramproy
 • Voorste Luysmolen, Luysenstraat 2, Bocholt
 • De Zorgvliet, Oudekerkstraat 25, Molenbeersel
 • Keijersmolen, Smeetsstraat 43, Molenbeersel
 • Uffelsemolen, Uffelsestraat 5, Haler-Uffelse
 • Keyartmolen, Keyartstraat 4, Bree- Tongerlo
 • Pollismolen, Molenstraat 56, Bree – Opitter
 • Sevensmolen, Molenstraat 18, Kaulille
 • De Korenbloem, Korenbloemstraat 4, Ospel-Nederweert
 • Schouwsmolen, Margarethastraat 56, Ittervoort.
 • Armenmolen, Molenstraat 12, Neeritter
 • Dorpermolen, Dorpermolenweg 2, Opoeteren (Maaseik)

Geplaatst: 01 augustus 2017: 

Win een mooie prijs met de Molenkaart Kempen~Broek

Heeft u de Molenfolder/Molenkaart Kempen~Broek gekocht? Dan kunt u nu op ontdekkingstocht langs de vele mooie watermolens en windmolens die in ons GrensPark draaien en malen, gaan. Wij hopen dat u veel plezier aan uw kennismaking met dit Grenzeloze molenerfgoed beleeft.

bty

Maar voor u vertrekt, willen wij u nog even vertellen dat u met de Molenfolder/Molenkaart KempenBroek ook een prachtige prijs kunt winnen. Neem tijdens uw reis of tocht (binnen of buiten GrensPark Kempen~broek) de molenkaart mee en fotografeer de mooiste plekjes met de molenkaart óók goed zichtbaar op de foto. Het maakt niet uit waar u de foto maakt.  Stuur ons de foto per email toe (met een korte uitleg wie de foto gemaakt heeft, waar en wanneer).

Voor de maker(s) van de mooiste foto, de foto op de meest verrassende plek én de foto die het verst weg van GrensPark Kempen~Broek gemaakt is, ligt een prachtig lijvig Foto en Leesboek over Kempen~Broek van de hand van Erwin Christis en Jan van der Straaten te wachten.

Wilt u meer over deze actie weten: Kijk dan op: Op wereldreis


Geplaatst: 29 juli 2017

Presentatie Molenkaart

We kregen nog een leuke foto van de presentatie van de Molenkaart Kempen~Broek. De foto is gemaakt door Kris Goris, voorzitter van Koepel Molens Vlaams Brabant.

IMG_0493 copy

Op de foto staan vlnr:  Mia Croonen schepen Bocholt, Herman Schreurs Pollismolen Bree Opitter, Els Peussens Project medewerkster Grenspark KempenBroek, Piet Hermans Molenstichting Weerterland, Jos Gielen Kauliller Molenvrienden Bocholt, Rob Claessens Pollismolen Bree Opitter,  Toon Verlaak Kauliller Molenvrienden Bocholt, Paul Sterk Wethouder Weert, Jos Beuskens Molenstichting Leudal, René Weerens Molenzorg/Molenmuseum Molenbeersel Kinrooi, Vincent van den Berg Molenstiching Weerterland / Molennetwerk KempenBroek.


Geplaatst: 31 juli 2017

Jeugdige molengidsen in actie op de Keijersmolen

Molenaar Toon Verlaak van de Sevensmolen gidste zondag tijdens de Molenfeesten in Molenbeersel als ondersteuning aan de molenaars van de Zorgvlied. Hij stuurde ons onderstaand verslag.

Vastleggen in volledig scherm 31-7-2017 073601.bmp

Ik heb als hier kennisgemaakt het het project “Jong redt Oud”  het erfgoedproject voor jongeren van de Provincie Limburg. De kinderen zijn in het begin van de vakantie in de weer geweest tijdens een Molenkamp.

Vier dagen waren ze te gast op de molen en leerden alles over de molen. Ze knutselden, maalden met de molenaar en leerden de molen kennen.

Vandaag hebben ze de mensen (vooral leeftijdsgenoten, ouders, grootouders, nonkels en tantes) door de molen gegidst op hun eigen speelse manier.

Indrukwekkend .

Als we echt toekomstgericht willen werken binnen de molenwereld is dit een mogelijkheid. De Provincie Limburg geeft subsidies voor dergelijke projecten en er is een inspiratiedag in oktober, ik hou je op de hoogte.

Ik stuur enkele foto’s mee van mijn jonge collega’s.

Rene weerens voorzitter van vzw Molenzorg Molenmuseum weet er meer over, hij heeft het project mee gedragen.

Groeten, Toon


Molenkaart GrensPark Kempen~Broek gepresenteerd

bdr

Een speciale rol voor het koppeltje meelwormen van de Keijersmolen

Vrijdagavond is de Molenkaart Kempen~Broek gepresenteerd. De burgemeesters, wethouders en schepenen van de Kempen~Broek gemeenten Cranendonck, Nederweert, Weert, Leudal, Bocholt (B), Bree (B), Kinrooi/Molenbeersel (B) en Maaseik (B) namen het eerste exemplaar van de Molenkaart in ontvangst.

De presentatie gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Molencafé aan de voet van de Keijersmolen in Molenbeersel. De presentatie van de molenkaart was tevens het startsein voor de driedaagse molenfeesten van vzw Molenzorg Molenmuseum in Molenbeersel.

De Molenkaart Kempen~Broek werd op zondag tijdens de Molenfeesten gratis uitgedeeld aan de deelnemers van de speciale familiefietstocht. Bovendien is de kaart vanaf nu bij de gemeentelijke toeristische diensten in de Belgische Kempen~Broek gemeenten en bij de VVV Midden-Limburg verkrijgbaar alsmede bij een aantal molens in het gebied van Kempen~Broek. De kaart kost één euro…

Ook kan de kaart besteld worden via de website van Molennetwerk Kempenbroek: www.kempenbroekmolens.org.

bty

Een groot model Molenkaart voor de burgemeesters, schepenen en wethouders van de Kempen~Broek gemeenten.


West-Vlaanderen, Zaanse Schans, Kinderdijk en nu ook …. Kempen~Broek

DSCI0033

Wie over molen praat, heeft daarbij, vaak bijna automatisch, een beeld voor ogen van de molens in West-Vlaanderen, de Zaanse Schans, Schiedam of Kinderdijk. Beelden van stoere poldermolens en van eeuwenoude statige standerdmolens in West-Vlaanderen op de grens met Frankrijk. Of van de machtige stellingmolens aan de Zaanse Schans, de poldermolens van Kinderdijk of de hoge stadsmolen van Schiedam.  Niemand denkt bij molens aan de molens van Kempen~Broek.

Maar dat gaat veranderen. Molennetwerk Kempen~Broek heeft zich voorgenomen om het molenerfgoed van GrensPark Kempen~Broek (in 2014 door de internationale jury van Communities in Bloom uitgeroepen tot Groenste Regio van de Wereld) op de kaart te gaan zetten. Wist u dat binnen GrensPark Kempen~Broek zo’n vijftig wind- en watermolens staan? Molens die vaak nog regelmatig draaien, soms nog malen en die meestal te bezoeken en te bezichtigen zijn.

Het ‘op de kaart zetten’ van dit bijzondere molenerfgoed doet het Molennetwerk Kempen~Broek niet alleen figuurlijk maar nu óók letterlijk met de uitgifte van de Molenkaart Kempen~Broek. Deze molenkaart wordt vrijdag 28 juli om 19.30 uur officieel gepresenteerd tijdens de openingsavond van de Molenfeesten in de Kempen~Broek molengemeente Molenbeersel.  

De Molenkaart Kempen~Broek is niet zomaar een landkaart waarop de molens staan aangegeven zodat de gebruikers met de kaart van molen naar molen kunnen fietsen. Vooral vertelt de kaart een verhaal, Het Verhaal van onze Molens en van ons bijzondere grenzeloze molenerfgoed. Maar ook heel wat Molenvragen als: “Hoe komt het dat?” en “Waarom?” worden beantwoord”, benadrukt René Weerens van VZW Molenzorg Molenmuseum uit Molenbeersel. Samen met Louis Morre van Molenstichting Weerterland voerde hij de redactie over de kaart. “De Molenkaart nodigt iedereen nadrukkelijk uit om ons molenerfgoed te komen ontdekken en met de vrijwillige molenaars van GrensPark Kempen~broek kennis te komen maken”, vult Toon Verlaak van de Kauliller Molenvrienden en molenaar van de Sevensmolen in Kaulille aan.

Bij het samenstellen van de Molenkaart Kempen~Broek werkte Molennetwerk Kempen~Broek nauw samen met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de VVV Midden Limburg, de Nederlandse Kempen~Broek gemeenten en de Toeristische Diensten van de Belgische Kempen~Broek gemeenten.

De Molenkaart Kempen~Broek is vanaf 1 augustus voor één euro bij een aantal molens binnen Kempen~Broek te koop en verder bij de onthaalpunten en poortgebouwen van GrensPark Kempen~Broek, de winkels en agentschappen van de VVV Midden-Limburg en de Toeristische Diensten van de Belgische Kempen~Broek gemeenten. Deelnemers aan de familiefietstocht op zondag 30 juli tijdens de Molenfeesten in Molenbeersel krijgen de molenkaart als attentie gratis aangeboden.

Wat is Molennetwerk Kempen~Broek

Molennetwerk Kempen~Broek is een samenwerkingsverband van de molenorganisaties, moleneigenaren, molenvrijwilligers en molenaars binnen het gebied van GrensPark Kempen~Broek (Nederweert, Weert, Leudal, Cranendonck, Bocholt, Bree, Kinrooi-Molenbeersel, Maaseik). 

In het Molennetwerk Kempen~Broek werken Molenstichting Weerterland, Molenstichting Leudal, VZW Molenzorg Molenmuseum Molenbeersel en de Kauliller Molenvrienden nauw samen met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de VVV Midden-Limburg, de VVV Weert backoffice en de Toeristische Diensten van Bocholt, Bree, Maaseik en Kinrooi-Molenbeersel. 

Molennetwerk Kempen~Broek stelt zich tot doel het molenerfgoed binnen GrensPark Kempen~Broek te promoten  en meer belangstelling voor het behoud en beheer van de molens te genereren.

Molennetwerk Kempen~Broek is op internet te vinden op: www.kempenbroekmolens.org en via Twitter op @molennetwerk

 

DSCI0024


Presentatie Molenkaart Kempen~Broek

De Molenkaart Kempen~Broek ligt momenteel bij de drukker. De planning is dat de kaart met een oplage van 3000 exemplaren, eind juni naar een aantal adressen verspreid wordt. Hier is de kaart vanaf dat moment beschikbaar.

De kaart komt te liggen bij een aantal molens, onthaalpunten en Poortgebouwen van GrensPark Kempen~Broek, vestigingen van de VVV Midden-Limburg, Toeristische diensten/afdelingen van de Kempen~Broek gemeenten en bij een aantal toeristische attractiepunten, hotels en B&B’s.

Feestelijke officiële presentatie van de kaart is op vrijdag 28 juli tijdens de Molenfeesten in Molenbeersel aan de voet van de Keijersmolen.


Beeldmerk KempenBroek molennetwerk 2017-001 nieuwe logo

Op zondag 10 september doen diverse windmolens en watermolens uit het gebied van GrensPark Kempen~Broek gezamenlijk mee aan Open Monumentendag in Vlaanderen én Nederland.

Thema van deze Monumentendag is in Nederland: Boeren, Burgers en Buitenlui en in België: Erfgoed & Natuur. Twee thema’s die naadloos aansluiten bij onze windmolens en watermolens van GrensPark Kempen~Broek.

Speciaal voor Open Monumentendag komt Molennetwerk Kempen~Broek met een mooie fietsroute (autoroute) langs de molens en ander waardevol cultureel erfgoed  zoals de Bocholter Graven dat op 10 september geopend of te bezichtigen is. 


aandachtspunten-aanmeten-kinderbril-980x410

 


Heeft u een bericht, molennieuws of een molenactiviteit om te melden?

Stuur uw bericht naar molennetwerkkempenbroek@ziggo.nl