Grenzeloze Molendag

Vastleggen in volledig scherm 30-4-2018 190712

EYCH2018

De Grenzeloze Molendag is aangewezen als

cross-border project tijdens 

“2018: Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed” 

#EuropeForCulture

2e Grenzeloze Molendag

GrensPark Kempen~Broek

GrensPark Kempen~Broek verbindt op een verrassende en eigenzinnige wijze gevarieerde natuur met erfgoed. Oude langgevelboerderijen, kapelletjes, wegkruisen, landweren of windmolens en watermolens vormen vele kleine pareltjes in het groene landschap van Kempen~Broek. Plekjes en erfgoed dat erom vraagt om nader kennis mee te maken. De windmolens en watermolens, bijna vijftig in aantal, nemen daarbij een bijzondere plaats in op dit veelkleurige pallet van het Kempen~Broek erfgoed.

De robuuste windmolens in het Weerterland en de markante watermolens, die als aan linten aaneen gerijgd tussen Maas en Kempen langs de Aabeek, Itterbeek of de Bosbeek liggen, kennen een geschiedenis van vaak honderden jaren. Een geschiedenis die bol staat van verhalen.  “Molens Vertellen Verhalen” is dan ook het thema voor deze 2e Grenzeloze Molendag op zondag 9 september 2018.

Vastleggen in volledig scherm 22-3-2018 143924.bmp

Vastleggen in volledig scherm 22-3-2018 144053.bmp

De vrijwillige molenaars van de deelnemende molens zullen u graag wat over ‘hun’ molen en de geschiedenis en verhalen van hun molen vertellen. Dat gebeurt met groot enthousiasme. Wandel dus tijdens de Grenzeloze Molendag bij de deelnemende molens binnen en maak kennis met de molens, de molenaars en de talloze andere molenvrijwilligers die zich voor het behoud van dit bijzondere erfgoed binnen GrensPark Kempen~Broek inzetten. En vooral: luister naar en geniet van de Verhalen van de Molens.

Op de website www.kempenbroekmolens.org/open-monumentendag vindt u suggesties voor fiets- en autotochtjes langs de deelnemende molens en leest u ook welke molens aan de 2e Grenzeloze Molendag binnen GrensPark Kempen~Broek meedoen.

 

Kempenbroek Pictogrammen6

Open Monumentendag op zondag 9 september in Vlaanderen en Nederland staat in het teken van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De Grenzeloze Molendag in GrensPark Kempen~Broek is aangewezen als officieel crossborder-project tijdens #EuropeForCulture.

 

Vastleggen in volledig scherm 24-5-2018 102750.bmp

 

 

Gevarieerd programma tijdens Grenzeloze Molendag

 

Voor de 2e keer organiseert MolenNetwerk KempenBroek een Grenzeloze Molendag voor het gebied van GrensPark Kempen~Broek.  Want kunt u als bezoeker en gast tijdens deze dag op de deelnemende molens verwachten?

In diverse molens verzorgen de vrijwillige molenaars demonstraties van het draaien en malen met de molen of het slaan van olie. Ook kunt u toekijken bij het bedienen van de molens door de molenaars.  Wist u dat het ambacht van molenaar als immaterieel cultureel erfgoed is aangewezen?  Er zijn rondleidingen op de molens en er zijn op enkele molens ook exposities te bezichtigen. Bovendien worden op enkele van de deelnemende molens ook omlijstende activiteiten georganiseerd zoals bakdemonstraties, een tentoonstelling of optredens van muziekgroepen en lezingen. Monumentenwacht Limburg (B) presenteert het werk van de Monumentenwacht bij de Sevensmolen in Kaulille. Molen De Windlust op Roeven in Nederweert gaat notenolie slaan.

 

icon-0909De 2e Grenzeloze Molendag van MolenNetwerk KempenBroek wordt op zondag 9 september 2018 gehouden op de wind- en watermolens van Maaseik, Kinrooi/Molenbeersel, Bree, Bocholt, Hamont, Cranendonck (Budel), Nederweert, Weert en Leudal (Hunsel en Neeritter).

MolenNetwerk KempenBroek stippelt langs de deelnemende molens fietsroutes en een autoroute uit die u kunt volgen wanneer u via een mooie route langs de deelnemende molens wordt komen. De routes kunt u vanaf eind augustus op deze pagina terugvinden en downloaden.

 

Kempenbroek Pictogrammen6

 

De deelnemende molens (stand 30 juni 2018)

22 deelnemende molens

 

 

 • Sevensmolen, Molenstraat 34, 3950 Kaulille (Bocholt)
 • Sint Annamolen Keenterstraat 1, 6006 PW Keent. (Weert)
 • Uffelse Watermolen, Uffelsestraat 5, 6012 RM Haler-Uffelse (Leudal)
 • Pollismolen, Molenstraat 56  3960 Opitter (Bree)
 • Neermolen, Langerenstraat 8, Neeroeteren
 • Napoleonsmolen, Napoleonspad , Hamont
 • De Hoop, Coolenstraat 24c Weert-Swartbroek
 • Dorpermolen, Dorpermolenstraat 2, Opoeteren
 • Klaaskensmolens,  Klaaskensmolenweg 20, Neeroeteren
 • Keijersmolen, Smeetsstraat 43 Molenbeersel
 • Zorgvlietmolen, Oude Kerkstraat 25, Molenbeersel
 • Schouwsmolen, Margarethastraat 73, Ittervoort
 • Wilhelmus Hubertusmolen, Oude Hushovenweg 30, Weert
 • De Nijverheid (Nijsmolen), Veldstraat, Stramproy
 • Sint Anna, Tungeler Dorpstraat, Tungelroy
 • Sint Jan, Molenweg, Stramproy
 • De Korenbloem, Korenbloemstraat, Nederweert-Ospel
 • De Windlust, Roeven, Nederweert
 • Voorste Luysmolen, Luysenstraat, Bocholt
 • Armenmolen, Molenstraat 12, Neeritter
 • De Broekmolen, Grensweg, Stramproy
 • Ghen Aamolen, Genattestraat, Bree-Beek

Bovendien liggen enkele molens die niet actief deelnemen wel dicht bij wel deelnemende molens en kunnen ook van buiten bezichtigd worden

 • Keyartmolen, Keyartstraat,  Bree- Tongerlo
 • Kruitmolen, Nevenplein, Kaulille
 • Kollergang, Beekpoort, Weert

 


NETWERKAVOND VOOR MOLENNETWERK KEMPENBROEK

MolenNetwerk KempenBroek presenteert het programma voor de 2e Grenzeloze Molendag van zondag 9 september tijdens een informele Netwerkavond op vrijdag 27 juli a.s in Molenbeersel. Deze Netwerkavond gaat door in samenwerking met het organiserende comité van de Molenfeesten Molenbeersel en vzw Molenzorg Molenmuseum Molenbeersel in het gezellige molencafé aan de voet van de Keijersmolen in Molenbeersel op de openingsavond van de jaarlijkse Molenfeesten van Molenbeersel. De avond opent om 19.30 uur en het informele deel (netwerken) start omstreeks 21.00 uur.

Vastleggen in volledig scherm 29-5-2018 172157

Tijdens de Netwerkavond wordt het PR en reclamemateriaal voor de Grenzeloze Molendag gepresenteerd en het programma bekend gemaakt. Voor de aan de Grenzeloze Molendag deelnemende windmolens en watermolens liggen pakketten met folders, flyers en de splinternieuwe MolenNetwerk KempenBroek Molenvlag klaar. Ook zal tijdens de avond worden toegelicht welke speciale activiteiten op de molens worden georganiseerd. Van demonstraties door de Monumentenwacht Limburg of demonstraties van het slaan van notenolie tot lezingen en speciale rondleidingen.

Verder presenteert het MolenNetwerk  KempenBroek de stand van zaken en de voortgang rond de Molen Erfgoed App die begin 2019 operationeel zal worden.

De MolenNetwerkavond Kempen~Broek is bedoeld voor iedereen die zich betrokken voelt bij het beheer en behoud van ons molenerfgoed: eigenaren, molenaars, molenvrijwilligers uit het gebied van Kempen~Broek en de aan het GrensPark Kempen~Broek grenzende gebieden in Vlaams en Nederlands Limburg en Brabant . Ook andere erfgoedorganisaties uit de streek van GrensPark Kempen~Broek zijn tijdens de avond welkom. De Vlaamse Erfgoed-organisatie Herita zal tijdens de avond haar activiteiten ook aan alle belangstellenden presenteren.

logos en QR1-002

Routesuggesties voor fietsroutes en een motor/autoroute langs deelnemende molens:

Download de speciale fietsroute-app van Route.nl op uw mobiele telefoon of print deze routes uit.

Fietsroutes door de vier kwartieren van GrensPark Kempen~Broek.

 

Molen logos

Collages2-side 

Vastleggen in volledig scherm 5-8-2017 103409.bmp